Onderzoek familie

Regelmatig worden de rijks-, gemeente- en kerkelijke archieven onderzocht naar familieleden uit een kort en ver verleden. Nadat de resultaten uit dit archief zijn gekopieerd voor later onderzoek, wordt deze thuis in de database geplaatst en gekeken of deze ontdekking past in onze huidige familiereeks. Op dit ogenblik bestaat er verschillende takken die op een of ander moment in tijd aan elkaar gekoppeld moeten worden. Het gaat dan om de Houtense tak, de Meerssense tak, de Noord-Limburgse tak en eventuele zijsprieten die wij in de toekomst tegen komen. Zoals u hieruit kunt opmaken komt ziet het er naar uit dat de diverse families hun bestaan te danken hebben aan het mooie Limburgse land.

Een van de archiefstukken zoals hieronder afgebeeld geeft u een indruk wat zoal in de archieven wordt ontdekt.

Archiefstuk nr. HPIM4029a

De vertaling van het archiefstuk nr. HPIM409a is als volgt:

In de kantlijn staat Johannes Duikarts met daaronder de tekst Gratis
Op den 20 September 1740 compareerds Johannes Duikarts geboortig Van Houtem oud 28 jaren geprefenteert door hr Boijmans als meester voor het  inffmenger ambagt en heeft ..................................

Uit de tekst Gratis mogen wij concluderen dat de akte die is opgemaakt gratis verstrekt is. De mogelijkheid is aanwezig dat ook in die periode ambtelijke functionarissen al corrupt waren (red)
Archiefstuk nr.HPIM4035a
Archiefstuk nr.HPIM4036a